Su Arıtma Sistemleri Nelerdir?

Susuz bir dünyada canlı yaşamının devam etmesi mümkün olamaz bu yünden su yaşamın kaynağıdır. Ancak son yıllarda gelişen küresel ısınma, çevrenin kirletilmesi ve artan nüfus gibi faktörler yakın bir zamanda dünyadaki kullanılabilir su kaynaklarının tükeneceğine işaret ediyor. Bu konuda çalışan bilim insanları, var olan su kaynaklarının arıtılarak içilebilir bir su haline getirilmesi gerektiğini savunuyorlar. Bu nedenle günümüzde su arıtma işlemleri oldukça önemli bir yere sahip. Bu işlemleri sağlayabilmek adına günümüzde pek çok su arıtma sistemleri geliştiriliyor. Su Arıtma Sistemleri Nelerdir? başlıklı yazımızı sizler için derledik.

 

Endüstriyel Su Arıtma

Evlerde veya büyük işyerlerinde endüstriyel  su arıtma biyolojik, kimyasal ve fiziksel arıtma sağlar. Böylece kullanılan filtrelemede yöntemler ile atık suyun geri kazanımı gerçekleşir. Genellikle kirlilik veya  çevre kirliliğinden oluşan sular bu arıtma ile yeniden temizlenir ve kullanım haline gelir. Büyük sanayi tesislerinde, fabrikalarda, üretim yapan yerlerde  atık suları geri kazanmak  için büyük tip su arıtma cihazları vardır. Buna istinaden endüstriyel su arıtma, restoran  şirketler ve fabrika işletmelerine özel olarak üretilmiş cihazlardır. Bu yüzden işletmeler için karlı bir çözümdür. Endüstriyel su arıtmanın amacı  şebeke sularının içindeki zararlı kimyasallardan arıtmadır. Bu su arıtma cihazları kapasitesine göre birçok uygulamadan sonra suyu arıtma işlemini tamamlar. Böylece   işletmedeki şebeke suyu arıtılarak hem temiz su elde edilir ve tasarruf sağlanır.

Endüstriyel su arıtma sistemleri ile suyun içinde bulunan anyon ve katyon iyonlarını temizlenir. Bir tür ileri filtrasyon işlemi  ile  ağır ve metal ve tuz içeren sularda kullanılarak zararlı kimyasallardan suyu arındırır. Bu su arıtma sistemleri ayrıca kuyu suyu, içme suyu, atık su ve deniz suyu arıtma işlemlerinde kullanılır. Bu su arıtma cihazları ile arıtımı sağlanacak suyun kimyasal analizleri yapılıyor. Sistemler suyun yapısına ve kullanıma  göre değişiklik gösterir. Genellikle arıtma sistemi kum filtre cihazı, aktif karbon cihazı ve yumuşatma cihazı ile birlikte işlem görür. Ayrıca ultra filtrasyon sistemleri,  reverse osmoz cihazı arıtma sistemlerinin bünyesindedir.  Endüstriyel su arıtma sistemlerinde bazı cihazlar vardır. Bunlar şu şekildedir. Suların içinde yer alan tortuları ayıklama için kaba tortu filtreleri bulunur. Endüstriyel su arıtma sistemlerini inceleyelim:

 

Klor Dezenfeksiyon Sistemleri

Klor dezenfeksiyon ve oksidasyon işlemi gerçekleştirilerek öncelikle hastalık yapıcı bakteriler ve parazitlerin yanısıra suda bulunabilecek ve su kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek diğer canlı organizmalar ilk etapta sudan uzaklaştırılır. Diğer taraftan klorun oksidasyon özelliği ile  Nitrit okside edilerek Nitrat haline dönüştürülür, Demir okside edilerek, Multimedya Filtre sistemleri ile filtre edilebilecek demir haline getirilmesi sağlanır ilave olarak mangan ve hidrojen sülfürde de klor ile belirli miktarda sudan uzaklaştırılabilinir.

 

Aktif Karbon Filtrasyon Sistemleri

Aktif karbon Mucizevi bir mineral olarak Su Arıtma Sistemlerinde en çok kullanılan ve suyun içinde bulunan koku ve tad giderimi başta olmak üzere,  organik madde ve  renk, giderimide sağlayan bir ünitedir aynı zamanda klor giderimi de gerçekleştirilir. Kuyu sularında karşılaşılabilen Koku ve tad bakımından kullanıma uygun olmayan su arıtımı noktasında her zaman tercih edilen sistemlerdir.

 

Su Yumuşatma Sistemleri

Su yumuşatma sistemleri su arıtımında en çok kullanılan ünitelerin başında gelir.suda bulunan suyun sertliğine sebep olan minerallerinin sudan uzaklaştırılması prensibine dayalı bir su arıtma prosesidir.  Bu proses  iyon değiştirme prensibiyle gerçekleşmektedir.

Su yumuşatma işleminde kullanılan iyon değiştirici reçine  sodyum formundadır. Suya sertlik verene kalsiyum ve magnezyum iyonlarının  yumuşatma sisteminden geçirilmesi esnasında bu iyonlar sodyum iyonları ile yer değiştirir. Böylece su içeriisnde bulunan sertlik yapıcı iyonlar giderilerek su yumuşatılmış olur. Katyonik reçine Zamanla doygunluğa ulaşarak daha fazla kalsiyum ve magnezyum iyonu tutamaz hale gelir. Bu noktada otomatik valf veya PLC kontrollü sistem devreye girerek, rejenerasyon (reçinenin tekrar sodyum iyonu ile yüklenmesi) işlemine başlanır. Rejenerasyon işleminde sodyum kaynağı olarak tuzlu Su (NaCI) kullanılır. Sistem Tuzlu suyu reçine üzerinden geçirerek reçineyi yıkar. Yıkama işlemi ile reçine üzerine almış olduğu kalsiyum ve magnezyum iyonları tuzun klörürü ile birleşerek Sistemin drenaj hattından atık su olarak deşarj edilir.

 

RO Reverse Osmos (Ters Osmoz) Sistemleri

Reverse osmos sistemleri , uzun yıllardan beri su içerisinde bulunan hemen hemen bütün Anyonik ve Katyonik iyonların sudan uzaklaştırılmasında en çok kullanılan su arıtma sistemleridir. Kısaca suyu saflaştırma için kullanılır, kuyu suyu arıtımından denizsuyu arıtımına kadar birçok farklı su kaynağının arıtımında kullanılır.
Reverse Osmos Sistemleri su içerisinde bulunan bütün kirlilikleri giderilebilir, fakay su içerisinde bulunan kirleticiler RO membrane yüzeyini açılamayacak şekilde tıkayabildiği için, hamsu karakterine bağlı olarak dizayn edilecek Ön Arıtma Sistemleri sonrası Reverse Osmos Sistemleri kullanılır.

 

Ultraviyole Arıtma Sistemleri

Ulraviyole Arıtma Sistemleri işlemi Sudaki bakteri, virüs, mantar gibi mikro organizmaların sudan uzaklaştırılmasında etkilidir.Kimyasal madde gerektirmeyen dolayısı ile yan etkisi olmayan,  Ultraviyole ışınları ile suyun dezenfekte edilmesini sağlayan tek dezenfeksiyon yöntemidir. Ultraviyole lambaları quartz cam içerisine yerleştirilir,  içi civa buharı ile dolu olan özel tip  flüoresan lamba ile UV ışını elde edilir. Ultraviyole Sterilizasyon Sistemleri UV ışınlarını  254 nm boyutunda yayan özel ışın tüpleri ile sudaki bakteri, virüs mantar ve diğer mikroorganizmaların hücre çekirdeğini parçalayarak sudan uzaklaştırılmasını sağlar.

 

Ev Tipi Su Arıtma Cihazları

Ev tipi su arıtma cihazları hem ofislerde hem de evlerde kullanımı daha sık bir hale gelen su arıtma sistemleri farklı model özelliklerine sahiptir. Evlerde yaygın olarak kullanılan su arıtma sistemleri, ters ozmos yöntemi ile çalışan su arıtma cihazları olarak ön plana çıkmaktadır. En doğal su arıtma sistemi olarak kabul edilen ters ozmos yönteminin çalışma sistemi su kenarlarında yer alan su bitkilerinin suyu doğal yöntemler ile temizlemesine benzeyen bir sistem ile çalışmaktadır.

Şehir ve depo sularının içerisinde bulunan tüm bakteriler ve insan sağlığına zararlı maddelerin filtrelerden süzülerek sağlıklı bir hale gelmesine yardımcı olan bu su arıtma sistemleri, suyun içerisindeki kireç miktarını da düşürür. Şehirde yaşayanların çeşme suları ile ilgili en sık şikayetleri kötü koku ve kötü tattan kaynaklanmaktadır. Bu şikayetleri en aza indirmek için ters ozmos sistemine sahip olan su arıtma sistemleri birebirdir. Ev sularının arıtılmasında ters ozmos yönteminin tercih edilmesi ile birlikte sudaki ağır kokunun dahi önüne geçilmektedir. Temizlenmiş olan kaliteli suya çeşmenizden rahatlıkla ulaşmanızı sağlayan bu sistem, suyun içerisindeki sağlığınız için zararlı bakteri ve kimyasalları da öldürmektedir.