Deniz Suyu Arıtma Sistemleri

Günümüzde doğal su kaynakları azalırken temiz suya olan ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle temiz suya olan talep artmakta, işletmeler ve belediyeler gibi pek çok kurum alternatif yollara yani deniz suyu arıtmaya yönelmektedir.

 

Günümüz teknolojisi ile modern dünyanın sahip olduğu pek çok sıkıntıya çare olabilecek çözümler üretebilmekteyiz. Son zamanlarda gündelik hayatımızda giderek önem kazanan su arıtmayı da bu teknolojilere dahil etmemiz gerekir. Özellikle deniz suyu arıtma sistemleri su sıkıntımıza çözüm olabilecek su arıtma sistemlerindendir.

İnsanların kaliteli su arayışının her geçen gün artması, Dünya su rezervinin sadece %2 sinin tatlı sudan oluşmsı ve kaliteli suya ulaşmanın zorlaşması gibi nedenlerle farklı kaynaklardan kaliteli suya ulaşma ihtiyacı gün geçtikçe hızlanmaktadır. Bu noktada ilk akla gelen kaynaklardan bir tanesi Deniz suyunun Arıtılarak, tatlı su haline getirilmesidir.

Deniz suyu arıtma sistemleri, deniz suyundan tatlı su elde etmek üzere özel olarak tasarlanmış ters ozmoz sistemleridir. Yüksek derecede tuzluluğa sahip deniz sularının yüksek basınç altında, deniz suyuna özel  yarı geçirgen bir membrandan geçirilerek iyi kalitede kullanma suyu elde edilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Deniz Suyu Arıtma Nasıl Yapılır?

 

Deniz suyunun içerisinde %96,5 oranında su bulunmaktadır. Geri kalan %3,5’luk oran ise tuz minerali içermektedir. Bu oran ilk etapta oldukça düşük bir yüzde gibi görünebilir ancak suyun ideal tadı ve dolayısıyla doğrudan tüketimi için uygun değildir. Deniz suyunun tuzluluğu, sıcaklık ve buharlaşmanın yüksek olduğu bölgelerde artabilirken, buzul erimelerinin görüldüğü yerlerde mineral seyrelmelerinden ötürü düşüş gösterebilmektedir. Ayrıca, denizlerin ve okyanusların atmosfer ile arasındaki gaz alışverişi Nitrojen, Oksijen, Karbondioksit ve Argon gibi gazların çözünerek suya karışmasını sağlamaktadır. Oksijen ve Nitrojen denizlerdeki canlı yaşamının devamlılığında belirleyici olan unsurların başında gelmektedir.

Deniz suyu arıtma teknolojilerinde yaygın olarak kullanılmakta olan sistemlerin başında ters ozmoz yöntemi gelmektedir. Ters ozmoz çapraz akış prensibiyle çalışan ve deniz suyunda bulunan tuz mineralini membran teknolojisi ile sudan ayrıştırtıran fiziksel bir arıtma yöntemidir. Ters ozmozun ayırıcı ve belirleyici unsuru, deniz suyuna basınç uygulanmasıdır.
Ters ozmoz ile hücre duvarları temiz suyu geçirirken mineralleri ayırarak gerisinde bırakmaktadır. Böylelikle membranın bir tarafında içme suyu kalırken diğer tarafında ise tuz kalıntıları kalmaktadır.

 

Deniz Suyu Arıtma Sistemleri Kullanım Alanları

 

Endüstriyel tesisler ve oteller başta olmak üzere birçok sektörlerde kullanılmaktadır.

Ters Ozmoz Deniz Suyu Arıtma Sistemleri mevcut tatlı su kaynaklarının yetersiz kaldığı ve deniz suyu kullanımının gerekli olduğu durumlarda gemiler, oteller, hastaneler, tatil köyleri, belediyeler, endüstriyel tesisler vb. su ihtiyacının yüksek olduğu yerleşim birimlerinde kullanılmaktadır.